Αιμαγγείωμα ήπατος

Τα αιμαγγειώματα ήπατος είναι καλοηθείς αγγειακοί όγκοι που εμφανίζονται στο ήπαρ. Αιμαγγειώματα ήπατος διαπιστώνονται σε κάθε ηλικία και συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% όλων των ηπατικών βλαβών και εμφάνιζονται σε ποσοστό μέχρι 7% των ενηλίκων.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι πάνω από 20 εκ. Το αιμαγγείωμα του ήπατος συνήθως αποκαλύπτεται τυχαία και παραμένει ως έχει χωρίς επιπλοκές. Τα μικρά αιμαγγειώματα των 5 εκατοστών είναι πάντα ασυμπτωματικά, ενώ τα μεγάλα προκαλούν συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, φλεγμονές, αιμμοραγικές τάσεις και απαιτούν αμέσως θεραπευτική αντιμετώπισή.

Οι γιατροί προτείνουν για τα αιμαγγειώματα του ήπατος θεραπεία με ακτινοβολία προκειμένου να καταστρέψουν τα κύτταρα του αιμαγγειώματος και να το συρρικνώσουν. Ωστόσο μερικά αιμαγγειώματα μπορούν να αφαιρεθούν και με χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση που καταλαμβάνουν.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους που να οφείλονται σε πολύ μεγάλο αιμαγγείωμα ή πολλαπλά αιμαγγειώματα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές  η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s